Tillverkning

Möbler och skrin

Möbler och skrin tillverkas i träslaget alm. I stället för spikar används alltid träplugg. Hantverkarna är traditionellt skolade, de använder sig av uråldriga snickerimetoder och resultatet är gedigna och hållfasta föremål.

Färgen utvinns från olika växter och blommor beroende på kulör och möblerna och skrinen målas med ungefär tjugo tunna lager färg. Som avslutning penslas de med shellack. Shellack används också till lackning av instrument som fioler och pianon, och för att skapa styvhet i cylinderhattar. Shellack är en exklusiv lack som utvinns från lusens svett. Resultatet blir en lövtunn, högblank och perfekt lackyta. Intrycket blir en näst intill metallisk glans. Varje möbel tar omkring fem veckor att härda, det kan tyckas länge men är väl värt att vänta på.

Förvaringsaskar och smyckeskrin

En gång i kvartalet besöker jag Kina. Jag väljer omsorgsfullt ut tyger och band på en stor tygmarknad. Med dem beger jag mig till min askmakare som sedan låter tillverka askar efter konstens alla regler. Han limmar trästommar, fodrar, syr och klär asken i tyg. Resultatet blir ett ljuvligt hantverk.

Lampor

Alla Utopias lampor sys och fodras för hand, i siden eller organza.